Дарение от изключително ценни записи на световноизвестни музиканти и оперни

...
 
Дарение от изключително ценни записи на световноизвестни музиканти и оперни
Коментари Харесай

Роднина на Хаджи Димитър дари класическа музика на библиотек...

 

Дарение от извънредно скъпи записи на световноизвестни музиканти и оперни артисти обогати фонда на отдел „ Изкуство ” в хасковската Регионална библиотека „ Хр. Смирненски “.  Това са осъществявания на някои от най-великите пианисти и цигулари на ХХ век - Святослав Рихтер, Клаудио Арау, Артуро Бенедети Микеланджели, Емил Гилелс, Григорий Соколов, Давид Ойстрах, Исак Щерн, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел и други Щедрият подарък за библиотеката е от жителка на немския град Халберщат, оповестиха от библиотеката.

Дарението включва и албуми на някои от най-хубавите млади виртуози в света като китайската мегазвезда Ланг Ланг, спечелилият в Международния конкурс „ Шопен ” във Варшава през 2021 година Брус Лу, носителят на „ Грами ” съветски пианист с български корени Даниил Трифонов, надарената италианска пианистка Беатриче Рана, която бе определена за „ Инструменталист на годината ”и други Изключително скъп е историческият запис от август 1956 година на Вердиевата опера „ Трубадур ” в миланския спектакъл „ Ла Скала ” с присъединяване на Мария Калас и Джузепе ди Стефано и дирижирана от Херберт декор Караян. Пратката от чужбина съдържа аудио и видеозаписи и на други фамозни опери със солисти Пласидо Доминго, Мирела Френи, Чечилия Бартоли, както и DVD с балета „ Лебедово езеро ”. Главните функции в постановката на Виенската опера извършват популярните балетни танцьори Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев, който е и хореограф на спектакъла. 

Ценното подаяние е изпратено от българка, която от десетилетия е омъжена и живее в Германия. Вайолет Пенева е освен буен обожател на класическата музика. Самата тя е професионален музикант и е свирила 46 година на контрабас основно в Русенската филхармония и театъра в Халберщат. Любопитен факт в биографията ѝ е, че е родственик на Хаджи Димитър и на Димитрина Табакова - една от най-хубавите ученички на световноизвестната хасковска цигуларка Недялка Симеонова. С следващото си подаяние за библиотеката Вайолет желае да „ стопли душите ” на феновете на класическата музика в Хасково, споделиха още от културната институция. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР